Χωρίς κατηγορία

Ψάρεμα με σιλικόνες, ένας ανεξάντλητος κόσμος τεχνητών δολωμάτων για κάθε περίσταση

Σε προηγούμενο άρθρο μιλήσαμε για σκληρά τεχνητά επιφανείας που μπορούν να μας δώσουν λύσεις σε ρηχά νερά όταν τα ψάρια είναι επιφυλακτικά ή “δύσκολα” και χρειάζονται ιδιαίτερο χειρισμό.  Σήμερα θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τις απεριόριστες δυνατότητες που μας δίνουν τα σιλικονούχα δολώματα.
Στην αγορά των αλιευτικών ειδών σήμερα υπάρχει ποικιλία δίχως τέλος από δεκάδες διαφορετικά είδη σιλικόνων για μια πληθώρα αρματωσίων και εκατοντάδες, ενδεχομένως, κατασκευάστριες εταιρίες σιλικονούχων δολωμάτων.  Το ψάρεμα με σιλικόνες στον νου πολλών από εμάς είναι συνυφασμένο μόνο με το ψάρεμα στα γλυκά νερά και κυρίως των ειδών του λαβρακιού, γεγονός που δεν ισχύει καθώς πάντα θα υπάρχει μια σιλικόνη για κάθε είδος αρπακτικού ψαριού σε γλυκό κι αλμυρό νερό. H τεράστιες δυνατότητες που μας δίνουν οι σιλικόνες οφείλεται στο γεγονός πως οι συνδυασμοί που μπορούμε να κάνουμε μεταξύ των διαφόρων σιλικόνων, μολυβοκεφαλών, offset αγκιστριών με μολύβι ή χωρίς, bullet, Cheburashka βαριδιών κ.α. είναι πραγματικά ανεξάντλητοι καθώς η οποιαδήποτε αλλαγή σε χρώμα, μοντέλο ή  σε εταιρία θα μας δώσει ένα εντελώς διαφορετικό τεχνητό δόλωμα με διαφορετική παρουσία, δράση και δυνατότητες.

Οι σιλικόνες απευθύνονται κυρίως στους ψαράδες που δεν σταματούν να αναζητούν και να πειραματίζονται στα ψαρέματά τους, γι΄ αυτούς δηλαδή που δεν είναι ικανοποιημένοι με το να πιάσουν ένα ψάρι απλώς επειδή ανέκτησαν ένα minnow. Η ενασχόληση με τις σιλικόνες απαιτεί υπομονή, επιμονή και ο spinner να είναι οξυδερκής και σε θέση ανά πάσα στιγμή να αντιληφθεί τις απαιτήσεις των συνθηκών του περιβάλλοντος που ψαρεύει ώστε να αναπροσαρμόσει τον τρόπο προσέγγισης των ψαριών. Ο συνεχής πειραματισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος  με το ψάρεμα της σιλικόνης κι αυτό γιατί πρέπει συνεχώς να αναπροσαρμόζεται η στρατηγική αλλάζοντας συνδυασμούς μολυβοκεφαλών, σωμάτων και τρόπο πλεύσης.  Επίσης η ιδιοσυγκρασία του spinner παίζει ρόλο στο εάν θα συνεχίσει να ασχολείται με το ψάρεμα σιλικόνων κι αυτό γιατί το ψάρεμα αυτό απαιτεί ηρεμία και αρμονία στις κινήσεις, χαλαρή διάθεση χωρίς βιασύνες και άγχος για το strike.

Ο νέος spinner που θα ασχοληθεί με τις σιλικόνες θα πρέπει να έχει στο μυαλό του ότι ένας συνδυασμός σιλικόνης-μολυβοκεφαλής- Offset, Bullet ή κάποιας συγκεκριμένης αρματωσιάς ενδέχεται να είναι αποδοτικός σε ένα συγκεκριμένο τόπο και υπό κάποιες συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες και σε επόμενη επίσκεψη στον ίδιο τόπο με αντίστοιχες συνθήκες τα ψάρια απλώς να αδιαφορούν για το ίδιο σετάρισμα. Αυτό δεν θα πρέπει να μας απογοητεύσει αντιθέτως πρέπει να μας κάνει να ψάξουμε τον τόπο με νέο set up κι ενδεχομένως εντελώς διαφορετικό με ό,τι ψαρεύαμε τον τόπο ως συνήθως.   

Μία άλλη παράμετρος η οποία πρέπει να προσαρμόσουμε στο ψάρεμά μας είναι το βάρος του set σιλικόνης- μολυβοκεφαλής. Η επιλογή αυτή είναι  πολυπαραγοντική και θα πρέπει να περιλαμβάνει ως μεταβλητές το βάθος που θα ψαρέψουμε, τα ρεύματα που επικρατούν στον τόπο,  το casting weight του καλαμιού μας, τον άνεμο που πνέει στην περιοχή, την διατομή του νήματος που χρησιμοποιούμε αλλά κυρίως η παρουσίαση που θέλουμε δώσουμε στα ψάρια.

Τα είδη των σιλικόνων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις εξορμήσεις μας για ψάρεμα με σιλικόνες είναι δεκάδες τα πιο συνηθισμένα από αυτά είναι οι eel type,  paddle tail, worm type, οι creature type με διχαλωτή ουρά (V-tail), Drop Shot, τύπου καλαμαριού, σουπίας κ.α.

Eel Type: Αυτές οι σιλικόνες είναι απομιμήσεις των χελιών, ένα είδος σιλικόνης το οποίο  βρίσκει εφαρμογή τόσο σε γλυκό όσο και αλμυρό νερό. Θα τις βρούμε σε διάφορα μήκη και σε διάφορα σχέδια. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι : Savage Gear 3D Real Eel , Lunker City Slug Go , Fiiish Crazy Sand Eel Combo

Worm Type: Είναι σιλικονούχα δολώματα που προσομοιάζουν διάφορους τύπους σκουληκιών. Τα σκουλήκια αποτελούν την βασική ή την συμπληρωματική τροφή πολλών ψαριών όπως το λαβράκι. Κάποιες από τις Worm Type που έχουν αποδώσει κατά καιρούς στα ελληνικά νερά είναι σιλικόνες όπως η X Zone Deception Worm , Owner Shiver Tail 4,5’’ , X Zone Blitz Worm 11”


Creature Type
: Είναι αυτές οι σιλικόνες που μιμούνται διάφορα πλάσματα του υγρού στοιχείου όπως καβούρια, καραβίδες, γαρίδες, και κάθε λογής κινούμενο πλάσμα που θα μπορούσε να χορτάσει έναν πεινασμένο θηρευτή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα creature σιλικόνες είναι η X Zone Muscle Back Finesse Craw ,η X Zone Muscleback Hawg Hunter , η Daiwa Kaiteki Real Okiami , η Major Craft Fighting Claw και πολλές άλλες.

Paddle Τail ή Shad: Οι Paddle Tail σιλικόνες είναι εκείνες που μιμούνται τα μικρόψαρα, εύκολη λεία για κάθε θηρευτή. Ίσως οι πιο δημοφιλείς σιλικόνες στις τάξεις των νέων φίλων του χώρου. Η δημοφιλία τους αυτή οφείλεται στην φιλοσοφία κατασκευής τους που είναι βασισμένη στο να ¨δουλεύουν¨ εύκολα μόνο με απλή ανάκτηση. Το ¨τακούνι¨ που διαθέτουν κινείται κατά την ανάκτηση της σιλικόνης παράγοντας  δονήσεις στο νερό κινώντας το ενδιαφέρων των αρπακτικών της γύρω περιοχής. Τέτοιου τύπου σιλικόνες είναι οι X Zone Pro Series 4’’ Swammer , Fiiish Crazy Paddle Tail , Storm 360GT Coastal Biscay Shad , Major Craft Shad ParaWorm και μια μεγάλη ποικιλία στην ελληνική αγορά.

Σιλικόνες με διχαλωτή ουρά (V-tail): Αυτού του τύπου οι σιλικόνες μιμούνται τα μικρόψαρα, όπως και οι paddle tail, ωστόσο χρειάζονται εντατικότερο χειρισμό από μέρους μας ώστε να τους δώσουμε  κίνηση η οποία ομολογουμένως είναι αρκετά ρεαλιστική και τα αποτελέσματα είναι περισσότερο από ικανοποιητικά. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα V-tail σιλικόνων είναι Lunker City Fin-S Fish , Quantum Slendry  και η Storm Pro Minnow.

Drop Shot: Οι σιλικόνες Drop Shot αναπτύχθηκαν για να ικανοποιήσουν τους φίλους μιας πολύ αποδοτικής και δημοφιλούς (περισσότερο στο εξωτερικό) αρματωσιάς αυτής του Drop Shot Rig. Οι σιλικόνες αυτές συνήθως διαθέτουν μια λεπτή απόληξη στο σημείο της ουράς η οποία είναι η συνέχεια του σώματός τους. Ένας τύπος σιλικόνης ιδιαίτερα τεχνικός που χρειάζεται  μια κάποια εμπειρία κι εξοικείωση ώστε να είναι αποτελεσματικές και πραγματικά να ευχαριστηθούμε αυτού του είδους ψάρεμα. Στο Drop Shot αποκλείεται να δείτε πολλές φορές να χρησιμοποιούνται και V-Tail σιλικόνες ή Worm Type μικρότερου μήκους. Ωστόσο κάποιες σιλικόνες που θα δουλέψουν υποδειγματικά σε Drop shot είναι οι : X Zone Pro Series Slammer , X Zone Hot Shot Minnow , Tict G-Ball Shad.

Σιλικονούχα καλαμάρια και σουπιές: Το καλαμάρι και η σουπιά αποτελούν ένα βασικό στοιχείο στην διατροφή πολλών αρπακτικών των θαλασσών, όπως οι συναγρίδες, οι σφυρίδες και  οι στήρες. Προφανώς και δεν αποτελούν την πιο τεχνική εκδοχή στο ψάρεμα με σιλικόνες, παρόλα αυτά είναι πολύ αποδοτικά και χρησιμοποιούνται από τους φίλους του heavy spinning. O τρόπος ψαρέματός τους είναι απλώς γιατί θα αποδόσουν με απλή ανάκτηση κοντά στο βυθό. Οι επιλογές κι εδώ είναι πολλές, Ecogear Power Squid 3.5’’ , P-Line Twin Tail , Savage Gear 3D LB Swim Squid , Ecogear Power Squid.

Από τα παραπάνω θα έγινε κατανοητό πως όταν μιλάμε για ποικιλία ειδών και τρόπο ψαρέματος των σιλικόνων εννοούμε πραγματικά έναν ανεξάντλητο κόσμο που μας δίνει απεριόριστες δυνατότητες προσέγγισης σχεδόν όλων αλιευμάτων σε όλες τις συνθήκες (καιρικές, βάθους, ρευμάτων, θολερότητας κ.α.). Όσοι δεν έχετε κάνει ήδη ψάρεμα με σιλικόνες , δώστε ευκαιρίες στο ψάρεμα με σιλικόνες, δείτε εάν σας ταιριάζουν, δείξτε υπομονή και σίγουρα θα σας ανταμείψουν. Όταν γίνει αυτό η ικανοποίηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς θα έχετε πετύχει να “ξεκλειδώσετε” ένα ψάρι με ένα συνδυασμό κι ένα μοναδικό τρόπο ανάκτησης που εσείς έχετε επιλέξει πειραματιζόμενοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *